Το γλωσσάρι του χωριού μου

κλικ επανω στην εικονα


Για να μεγαλωσει η εικονα καντε κλικ επανω
Του ιεροδιδασκάλου Γεωργίου Αλεβιζάκη


ΘΕΜΑ" Το Γλωσσάρι του Χωριού μου"


   Το χωριό μου ¨ΤΡΑΓΙΛΟΣ"  στο νομό Σερρών και ειδικότερα στην Επαρχία Βισαλτίας που έχει πρωτεύουσα την Νιγρίτα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Νιγρίτα και τις εκβολές του Στρυμώνα (κόλπος Ορφανού} και απέχει από την Νιγρίτα 30 χιλ και από τις εκβολές του Στρυμώνα (Κερδύλλια) 12 χιλ.
  Ο Τράγιλος πήρε τ' όνομά του από τη αρχαία Τράγιλο που βρίσκονταν δυτικά της αρχαίας Αμφίπολης και η θέση της ΤΡΑΪΛΟ τοποθετείται κοντά στο σημερινό χωριό ΤΡΑΓΙΛΟ. Η ακριβής θέση της αρχαίας Τραϊλο δεν βρέθηκε ακόμα, η οποία απο τα μέσα του 2ου ΠΧ αιώνα κόβει δικό της νόμισμα, έχει αξιόλογη ανάπτυξη και είναι αυτόνομη. Το 424-421 πΧ εμφανίζεται στους φορολογικούς καταλόγους του Αθηναϊκού κράτους που σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω από Αθηναϊκό έλεγχο .

    Οι σημερνοί κάτοικοι προέρχονται της τα χωριά της Ανατολικής Θράκης Κιστρίτσα, Κασίμ-Πασά, Ταταρκιόϊ, Σεγλί και Ουμίκιοϊ. Ανήκαν στο Ν.ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ της Ανατολικής Θρακης, επαρχίας ΧΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ και βρ΄σκονταν ανάμεσα στη Ραιδεστό και την Ανδριανούπολη. Ηταν γωργοκτηνοτρόφοι γι' αυτό, όταν ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη το 1922 κατοίκησαν στη θέση αυτή που προσφέρονταν για τις εργασίες τους.

 Κυριότερα χαρακτηριστικά της Γλώσσας τους είναι:   

     1) Αποβάλλεται το τελευταίο φωνήεν στα ουσιαστικά και στο α΄ και στο β΄ πρόσωπο των ρημάτων του πληθυντικού αριθμού, και διατηρείταιη αύξηση: πχχ. σπιτ', καλύβ',έφαγαμ', έτρεξαμ',έλεγατ', τραγουδούσατ'.
    2) Τρώγονται πολλά φωνήεντα και δίφθογγοι μέσα στις λέξεις:πχ γουρούνι(γρούν), κουλούρι(κλούρ), σπίτι(σπίτ), πιπιλάω (πλαλάω), πηδάω (μπδάω) , τράω-τηράω.
    3)Η κατάληξη ω των ρημάτων τρέπεται σε-ου:πχ. γελάου, τρέχου, τρώου,διαβάζου.....

    4) Το άρθρο της γενικής και αιτιατικής θηλυκού χάνει το φωνήεν:της είπα(τ'ς είπα), την είδα (τ΄ν είδα), τις άλλες  (τ'ς άλλες) όπως και του αρσενικού στην αιτιατική πληθυντικού (τους άλλους τ'ς άλλους), ενώ το -ο της ονομασικής γίνεται-ου:πχ. ου Γιάνν'ς
    5) Το -ε και -αι μέσα στις λέξεις προφέρονται -ου:πχ του πιδι,(παιδί), είχι (είχε), είνι (είναι), ήρθει (ήρθε), κιλάρ'(κελάρι)
    6) στο άρθρο το και στο προφέρεται  το -ο -ου:πχ το κορίτσι (τουκουρίτσ'), στο σπίτι (στουσπίτ'), στο δρόμο (σου δρόμου)
Παρεθεσα και το Γλωσσάρι του Πρεσβύτερου χωριανού μας Γεωργίου Αλεβιζάκη , ............σε αρχειο JPEG το οποιο για να το δειτε θα πρεπει να κανετε κλικ πανω στην εικονα..........ο οποίος ανιδιοτελως και με μεγάλη χαρά μοιράζεται μαζί με όλους εμάς τους συντοπίτες του την εργασία του πάνω στην ομιλούμενη  γλώσσα του χωριού μας 
Τον ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη του να την εμπιστευθεί στον σύλλογο μας και να την μοιραστεί μαζί με ολους τους χωριανούς του, πράξη που αν μήτε άλλο αποδεικνύει την αγάπη του στην ιδαίτερή του πατρίδα τον Τράγιλο, το χωριό μας




1 σχόλιο:

  1. - Πολύ καλό αυτό που αναρτήσατε, αλλά υπάρχουν μερικές ελλείψεις.
    - Λείπουν οι σελίδες 4, 5, και η σελίδα (ενδεχόμενα) με τα αινίγματα καιτα γνωμικά.
    - Αλλιώς η προτελευταία σελίδα από αυτές που αναρτήσατε.
    - Αξιαίπενη κάθε προσπάθεια προβολής του χωριού μας (και της ευρύτερης περιοχής)με την ντοπιολαλιά μας, φωτογραφίες, δρόμενα, εκδηλώσεις και κάθε τι που θα πρόβαλε την ύπαρξη αυτού πανέμορφου μέρους της πατρίδος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή